România

Legăturile speciale cu Luxemburg la nivel politic, bază excelentă pentru cooperarea economică

​Premierul Sorin Grindeanu a declarat vineri că relaţia cu Luxemburg este una foarte apropiată iar relaţiile speciale la nivel politic constituie o bază excelentă pentru explorarea potenţialului celor două economii şi identificarea unor noi oportunităţi de cooperare.

"Relaţia României cu Luxemburg este una foarte apropiată. Apreciem susţinerea constantă pe care Luxemburgul a acordat-o obiectivelor României de aderare la UE şi la NATO. (...) Pentru toate acestea am exprimat gratitudinea Guvernului român şi a românilor. Am avut un dialog consistent care a acoperit atât dimensiunea cooperării dintre România şi Luxemburg, cât şi temele importante de pe agenda europeană şi internaţională. Am agreat că relaţiile speciale la nivel politic constituie o bază excelentă pentru explorarea potenţialului celor două economii şi identificarea unor noi oportunităţi de cooperare. Dorim să conferim mai multă substanţă relaţiilor noastre economice, pe măsura potenţialului celor două economii", a declarat Sorin Grindeanu, vineri, în cadrul conferinţei comune susţinută alături de omologul său luxemburghez, Xavier Bettel.

Premierul român a adăugat că se va lucra pe diversificarea cooperării, explorând domenii precum "tehnologia informaţiei, comunicaţiile, turismul, sectorul bancar".

"În acest context, am subliniat importanţa misiunii economice luxemburgheze în România, condusă de Marele Duce Moştenitor, planificată pentru anul 2018. Sunt sigur că acest proiect va avea succes şi va contribui semnificativ la diversificarea relaţiilor bilaterale economice", a mai declarat Grindeanu.

Acesta a adăugat că o altă temă a discuţiei a vizat deţinerea, în 2021, de către Timişoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii.

"Găzduirea de către România pentru a doua oară a acestui eveniment cultural reprezintă o oportunitate importantă, de aceea dorim foarte mult să beneficiem de un schimb de bune practici între Luxemburg şi Timişoara, având în vedere experienţa importantă a Luxemburgului în acest domeniu", a spus Grindeanu.

Premierul a menţionat că o altă temă a fost cea privind provocările importante cu care se confruntă Uniunea Europeană, cu accent pe "abordări similare şi convergente pe multe dosare de interes, fie că vorbim de Brexit, viitorul UE sau piaţa unică digitală".

"Noi susţinem consolidarea proiectului european, avansarea integrării în ciuda provocărilor multiple cu care ne confruntăm. Am arătat în perspectiva preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, la începutul anului 2019, ne vom baza şi pe sprijinul şi expertiza Luxemburgului. De asemenea, am subliniat importanţa menţinerii funcţionalităţii Spaţiului Schengen şi am reiterat obiectivul României de a adera la Spaţiul Schengen, punctând faptul că în prezent România asigură de facto securitatea unei părţi importante din frontiera externă a Uniunii. Şi aici am mulţumit Luxemburgului pentru sprijinul constant şi ferm oferit în acest sens. În concluzie, a fost un dialog foarte eficient şi consistent, pe care ne propunem să-l continuăm în etapa următoare", a mai declarat Grindeanu.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Consultările pe linia MAE, la nivel de director general, dintre România şi Republica Chile

25.05.2017

Joi, 25 mai 2017, au avut loc la Santiago de Chile consulatări politice pe linia MAE, la nivel de director general, dintre România și Republica Chile. În cadrul reuniunii, au fost…

Reuniunea ambasadorilor UE cu Ministrul Relațiilor Externe al Republicii Chile, dl. Heraldo Muñoz

24.05.2017

La data de 24 mai 2017, Ambasadorul României la Santiago de Chile, dna. Monica-Mihaela Știrbu, a participat alături de Șefa Delegației Uniunii Europene, dna. Stella Zervoudaki, și…

Aniversarea la Santiago de Chile a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma

09.05.2017

Cu ocazia aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, Ambasada României în Republica Chile împreună cu Delegația Uniunii Europene la Santiago de Chile și…

Întrevederea Ambasadorului României la Santiago de Chile cu directorul Teatrului Municipal din Santiago de Chile

21.04.2017

La data de 20 aprilie 2017, Ambasadorului României la Santiago de Chile, dna. Monica-Mihaela Știrbu, a avut o reuniune cu directorul Teatrului Municipal din Santiago de Chile, dl.…