România

Preşedintele Iohannis pledează pentru atragerea investiţiilor luxemburgheze în România

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel, context în care a pledat pentru atragerea investiţiilor luxemburgheze în România, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, preşedintele Iohannis şi prim-ministrul luxemburghez au exprimat sprijin deplin pentru consolidarea relaţiilor privilegiate dintre cele două ţări la nivel bilateral şi european.

Şeful statului a subliniat importanţa vizitei în România a prim-ministrului Xavier Bettel, în contextul aniversării a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană şi al celebrării a 10 ani de la momentul "Luxemburg şi Sibiu - capitale europene ale culturii".

În context, prim-ministrul Xavier Bettel a evidenţiat semnificaţia actuală a acestei aniversări şi a reamintit faptul că Tratatul de aderare a României la UE a fost semnat în 2005, sub preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE.

"Preşedintele României a subliniat necesitatea unei cooperări mai strânse în domeniul economic. În acest sens, a pledat pentru atragerea investiţiilor luxemburgheze în România, un domeniu de excelenţă fiind cel al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, respectiv domeniul securităţii cibernetice", se arată în comunicat.

Premierul Bettel a reconfirmat interesul pentru stimularea investiţiilor luxemburgheze în economia românească.

Administraţia Prezidenţială arată că oficialul luxemburghez a subliniat nevoia de stabilitate, importantă nu numai pentru economia României şi atragerea investitorilor străini, inclusiv luxemburghezi, dar şi pentru regiune în general, şi respectiv de continuare a luptei împotriva corupţiei, sens în care a salutat în mod deosebit eforturile preşedintelui Klaus Iohannis.

De asemenea, prim-ministrul luxemburghez a subliniat importanţa schimburilor la nivel de universităţi, de natură să impulsioneze o mai bună cunoaştere reciprocă, mai ales între tinerii din cele două ţări.

În ceea ce priveşte agenda europeană, Bettel a punctat importanţa Agendei Digitale, care trebuie să avanseze în perioada următoare. El a salutat poziţia exprimată de preşedintele Iohannis în cadrul Consiliului European cu privire la viitorul Europei, în sensul păstrării unităţii proiectului european.

Preşedintele Klaus Iohannis a reamintit obiectivul României de aderare la spaţiul Schengen, având în vedere expertiza şi contribuţia consistente ale ţării noastre la asigurarea securităţii frontierelor externe ale UE. Prim-ministrul Xavier Bettel a recunoscut contribuţia României în acest domeniu şi a asigurat sprijinul Marelui Ducat pentru atingerea acestui obiectiv.

Sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul luxemburghez vor fi prezenţi la Sibiu la manifestările culturale dedicate aniversării a 10 ani de la momentul "Luxemburg şi Sibiu - capitale europene ale culturii". Astfel, cei doi vor participa la ceremonia de decorare a directorului general al Teatrului "Radu Stanca", Constantin Chiriac, şi a directorului general al Teatrului Municipal din Esch-sur-Alzette din Marele Ducat de Luxemburg, Charles Muller, care va avea loc la Primăria Municipiului Sibiu. Cei doi vor participa şi la spectacolul "Şefele", realizat în colaborare de Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu şi Teatrul din Esch-sur-Alzette din Luxemburg.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Consultările pe linia MAE, la nivel de director general, dintre România şi Republica Chile

25.05.2017

Joi, 25 mai 2017, au avut loc la Santiago de Chile consulatări politice pe linia MAE, la nivel de director general, dintre România și Republica Chile. În cadrul reuniunii, au fost…

Reuniunea ambasadorilor UE cu Ministrul Relațiilor Externe al Republicii Chile, dl. Heraldo Muñoz

24.05.2017

La data de 24 mai 2017, Ambasadorul României la Santiago de Chile, dna. Monica-Mihaela Știrbu, a participat alături de Șefa Delegației Uniunii Europene, dna. Stella Zervoudaki, și…

Aniversarea la Santiago de Chile a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma

09.05.2017

Cu ocazia aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, Ambasada României în Republica Chile împreună cu Delegația Uniunii Europene la Santiago de Chile și…

Întrevederea Ambasadorului României la Santiago de Chile cu directorul Teatrului Municipal din Santiago de Chile

21.04.2017

La data de 20 aprilie 2017, Ambasadorului României la Santiago de Chile, dna. Monica-Mihaela Știrbu, a avut o reuniune cu directorul Teatrului Municipal din Santiago de Chile, dl.…