Republica Chile

Recomandări privind călătoriile în Chile

Ameninţări teroriste: Riscul ameninţărilor teroriste în Chile este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume. Cetăţenilor români care călătoresc în Chile li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile chiliene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe ( www.mae.ro ). 

Siguranţă şi criminalitate: În data de 27 februarie 2010, a avut loc un cutremur devastator soldat cu mai multe victime omeneşti. Avertizăm cetăţenii români care doresc să călătorească pe teritoriul acestui stat că Chile este o zonă seismică prin excelenţă. Chile este o ţară sigură pentru turiştii străini în zonele centrale. Tipul de infracţiuni în anumite zone periferice sunt furturile de bani, aparate de fotografiat şi electronice.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

 • - Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • - Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • - Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.
 • - În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei
 • - Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi! Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau indicaţiile autorităţilor locale!

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi a Ambasadei României la Santiago de Chile. 

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României la Santiago de Chile. 

Sistemul medical: Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă care să acopere întreaga durată a călătoriei în Republica Chile. Cheltuielile medicale în Chile sunt foarte costisitoare. Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto: 

 • Circulaţia auto: Prioritatea este de dreapta. Minorii trebuie să stea obligatoriu în spate, în scaun special amenajat.
 • Starea drumurilor: Chile este o ţară cu o infrastructură modernă de şosele şi autostrăzi. Starea generală a drumurilor este foarte bună.
 • Limitele de viteză admise: Limitele de viteză sunt adaptate la specificul rutier. În general, pe autostrăzi, viteza este limitată la 120 km/h.
 • Centura de siguranţă: Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.
 • Parcarea: Parcarea se poate face numai în locurile special amenajate.
  ncălcarea acestei reguli atrage amenzi considerabile.
 • Transportul public: Sistemul de trafic aerian intern este bine dezvoltat, la nivelul celui internaţional. Aeroportul Internaţional Arturo Merino Benitez funcţionează în condiţii normale.
 • Permisul de conducere: Permisul de conducere eliberat de autorităţile române este recunoscut. Acesta se poate preschimba în cel chilian cu trecerea probelor medicale şi de aptitudini.
 • Informaţii utile pentru cazuri de accidente rutiere: În cazul producerii unor accidente de circulaţie sau a altor evenimente soldate cu decesul unui cetăţean român, în Chile există un sistem specializat, denumit Hogar de Cristo, care asigură toate serviciile de repatriere.
  Persoana responsabilă trebuie să anunţe Ambasada României din Santiago de Chile în vederea obţinerii certificatului de deces.

Utilizarea cărţilor de credit: În Chile se pot utiliza toate cărţile de credit şi sistemele de plată cunoscute pe plan internaţional.

Regimul vamal: La intrarea în Chile, toate persoanele trebuie să completeze o declaraţie foarte strictă, în care se declară cantităţile ce depăşesc: 

 • 400 ţigări
 • 500 grame tutun de pipă
 • 50 ţigări de foi
 • 2,5 litri de alcool

Trebuie declarate sumele sau instrumentele de plată care depăşesc suma de 12.000 dolari SUA sau echivalentul în altă monedă. În aceeaşi declaraţie trebuie menţionate toate cantităţile şi natura produselor vegetale şi animale.

 Este strict interzisă introducerea oricăror alimente şi fructe.

Regimul medicamentelor: Pot fi introduse medicamente în cantităţi pentru uzul personal, pe baza certificatului medical care să ateste boala cronică a celui în cauză. 

      

 

Consultările pe linia MAE, la nivel de director general, dintre România şi Republica Chile

25.05.2017

Joi, 25 mai 2017, au avut loc la Santiago de Chile consulatări politice pe linia MAE, la nivel de director general, dintre România și Republica Chile. În cadrul reuniunii, au fost…

Reuniunea ambasadorilor UE cu Ministrul Relațiilor Externe al Republicii Chile, dl. Heraldo Muñoz

24.05.2017

La data de 24 mai 2017, Ambasadorul României la Santiago de Chile, dna. Monica-Mihaela Știrbu, a participat alături de Șefa Delegației Uniunii Europene, dna. Stella Zervoudaki, și…

Aniversarea la Santiago de Chile a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma

09.05.2017

Cu ocazia aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, Ambasada României în Republica Chile împreună cu Delegația Uniunii Europene la Santiago de Chile și…

Întrevederea Ambasadorului României la Santiago de Chile cu directorul Teatrului Municipal din Santiago de Chile

21.04.2017

La data de 20 aprilie 2017, Ambasadorului României la Santiago de Chile, dna. Monica-Mihaela Știrbu, a avut o reuniune cu directorul Teatrului Municipal din Santiago de Chile, dl.…